Videomontage in de klas

Geplaatst door op 13 september 2012 in Tips | 0 reacties

Videomontage in de klas

Al sinds de komst van de iPad 2, begin 2011, werd het mogelijk om video te bewerken op een snelle, gebruiksvriendelijke manier, met de komst van de app iMovie. Daarvoor bestond de app ReelDirector al, een knap staaltje techniek die al werkte op de iPad 1, maar met iMovie op de iPad 2 werd het pas echt leuk en eenvoudig.

In februari 2012 kreeg iMovie er een waardige concurrent bij: Avid Studio. Met Avid Studio werd er nog wat meer mogelijk dan met iMovie maar op enkele vlakken deed Avid Studio onder voor iMovie, waaronder de uitvoerresolutie. In plaats van Full-HD bood Avid Studio ‘slechts’ een HD-Ready signaal (720p).
Vanaf heden wordt de app Avid Studio vervangen door Pinnacle Studio HD en, zoals de naam al aangeeft, ondersteunt de app nu Full-HD. Verder is er niet heel veel veranderd. De prijs van Pinnacle Studio HD is gelijk aan die van iMovie: €6,-

Het gemak en de toegankelijke manier waarop de iPad te gebruiken is maakt het mogelijk om de leerlingen te vragen om een videomontage in plaats van een Powerpoint presentatie. Of om een trailer, waarin ze hun komende presentatie aankondigen. Daarmee dwing je de leerling om zich goed voor te bereiden op hun presentatie en goed over de inhoud en structuur na te denken.
Of wat dacht je van instructiefilmpjes voor practica, gemaakt door een leerling? Kun je als docent je practicum klaarzetten, terwijl de leerlingen de instructie bekijken, op hun eigen apparaat of op de beamer. Het mooie is dat, wanneer een leerling klaar is met zijn werk, hij gewoon in de klas verder kan monteren op zijn iPad.

Maar welke app kun je nu het best in je les gebruiken?

Om je een uitgebreide review te besparen (daar zijn er genoeg van) zal ik kort zijn.
Gebruik iMovie als je wilt dat de leerlingen snel inhoudelijk aan het werk gaan, zonder dat ze uitgebreid met overgangen en effecten aan de slag gaan. Elk filmpje wordt automatisch uitgerust met een professionele layout en overgangen en  zal dus goed en consistent in elkaar zitten.
Als je wilt dat leerlingen echt met een eigen creatie komen, of als je de thema’s van iMovie wel gezien hebt, gebruik dan Pinnacle Studio HD.

De globale plus- en minpunten van beiden apps zijn als volgt.

Pinnacle Studio
++

 • Intuïtieve, prettige bediening.
 • Veel bewerk-mogelijkheden (overgangen, effecten, etc.) om je film geheel naar eigen wens aan te passen.
 • Werkt goed samen met Pinnacle Studio voor Windows.

––

 • Wat traag omdat je bij elke aanpassing moet wachten tot de beelden doorgerekend zijn.
 • Kost meer werk om professioneel resultaat te bereiken, dus grotere kans op “broddelwerk” door een veelheid van effecten (zie leerling-Powerpoint presentaties). Dus meer begeleiding nodig voor consistent eindresultaat.

 

Apple iMovie

++

 • Snel.
 • Een ‘project’ en een ’trailer’ modus, met mooie thema’s die de films met weinig moeite een professionele, consistente uitstraling geven.
 • Zeer mooie interface, geheel aanpast voor vingerbediening.
 • Werkt samen met iMovie op de Mac.

––

 • Niet zoveel verschillende overgangen, effecten of aanpasmogelijkheden.
 • Vingerbediening erg ver doorgevoerd, en daardoor niet altijd even intuïtief. Uiteraard is YouTube je vriend: zoek op “help imovie ipad” en er zijn veel instructiefilmpje te bekijken.

Opmerkingen? Tips? Ervaringen? Laat een bericht achter!